Conferință științifică consacrată profesorului Eugen Popușoi

Published: 12.09.2016

DSC_4560Școala de Management în Sănătate Publică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a dat start, astăzi, conferinței științifice cu genericul Managementul sănătății publice: actualități și perspective. In Memoriam prof. Eugen Popușoi, în cadrul căreia se desfășoară sesiunile de prezentare a rezultatelor finale ale cercetărilor, realizate în cadrul studiilor de masterat.

 

În deschiderea manifestării științifice, directorul ȘMSP, Oleg Lozan, prorector pentru implementarea tehnologiilor informaţionale şi dezvoltare strategică, a subliniat că „această conferință este în primul rând dedicată marelui savant, patriot și Om de valoare - profesorului Eugen Popușoi, căruia îi suntem recunoscători și îi simțim lipsa”. Totodată, directorul a mai menționat că pe parcursul celor patru zile, cât va dura conferința, vor fi evaluate rezultatele muncii științifice, desfășurată timp de doi ani de studii, a unei noi promoții a Școlii.

 

DSC_4575Larisa Spinei, profesor universitar la ȘMSP, este unicul dintre cei 15 discipoli ai profesorului Popușoi, care a fost ghidată și consultată atât la teza de doctor, cât și la cea de doctor habilitat în științe medicale. Domnia Sa a făcut o incursiune în viața și activitatea dascălului său pentru ca să facă cunoscute și audienței meritele ilustrului savant.

 

Ulterior, absolvenții din acest an ai ȘMSP au purces la prezentarea rezultatelor cercetărilor efectuate. Temele sunt actuale pentru sistemul de sănătate, iar în premieră, mai multe teze au abordat serviciile de laborator și siguranța rutieră.

 

DSC_4591Conferința științifică întrunește cadre didactice, absolvenți ai ȘMSP, manageri din sistemul de sănătate, studenți, colegi și prieteni ai marelui savant Eugen Popușoi. Fostul viceministru al sănătății, Mihai Moroșanu, a relatat amintiri din viața și activitatea profesorului Popușoi, menționând că la 26 august curent acesta ar fi împlinit 80 de ani. Totodată, Ion Cuzuioc, jurnalist, publicist și scriitor a spus: „Mă bucură faptul că Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” întotdeauna a scos în evidență personalitățile marcante, iar eu cu drag citesc articolele dedicate absolvenților și savanților iluștri în medicină”.

 

Conferința științifică cu genericul Managementul sănătății publice: actualități și perspective. In Memoriam prof. Eugen Popușoi se desfășoară între 12 și 15 septembrie curent. La final, participanții vor obține certificate cu numărul corespunzător de credite (până la 40 de credite).

 

 

DSC_4582Eugen Popuşoi s-a născut la 26 august 1936 în satul Cosăuți, județul Soroca, într-o familie de țărani. A fost profesor universitar, specialist principal al Ministerului Sănătăţii în domeniul sănătăţii publice şi managementului, membru corespondent al AŞM, Om Emerit al Republicii Moldova. Domnia Sa a contribuit la consolidarea domeniului managementului sănătății publice ca bază conceptuală şi metodologică în constituirea şi reformarea continuă a sistemului de sănătate. A fost și rămâne o reală valoare ştiinţifico-practică în domeniul ocrotirii sănătăţii, învăţământului medical superior şi al istoriei medicinei în Republica Moldova.

 

Profesor elevat, ilustru savant - Eugen Popuşoi a fost decorat cu numeroase distincții pentru activitatea îndelungată şi fructuoasă în educaţia generaţiilor de medici şi pentru munca asiduă în domeniul ştiinţelor medicale.

 

Personalitate notorie, om al ştiinţei şi al culturii moldoveneşti, deputat în primul Parlament, care a votat independența țării, profesorul Popuşoi a fost şi un publicist remarcabil, membru al Uniunii Scriitorilor şi Jurnaliştilor, renumit prin publicaţiile sale despre evenimentele din lumea medicală.

 

 [nggallery id=408]

Conferință științifică consacrată profesorului Eugen Popușoi

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii

Contacts