Ziua Internațională a Francofoniei consemnată de studenții Filierei Universitare Francofone

Publicat: 22.03.2021

 

Ziua Mondială a FrancofonieiDisciplina de igienă, Departamentul Medicină Preventivă (DMP), în colaborare cu Departamentul Relații Externe și Integrare Europeană de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au desfășurat un webinar cu tema Lectura critică a articolelor: definiții, concepte și practici („Lecture critique d’article: définition, concepts et pratiques”). Evenimentul a fost organizat în data de 18 martie curent, pentru studenții Filierei Universitare Francofone din cadrul Facultății de Medicină nr. 1, anii de studii II-VI, cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei 2021, marcată anual în data de 20 martie.

Seminarul a fost organizat în contextul implementării proiectului internațional Consolidarea capacităților de cercetare internațională a factorilor determinanți în comportamentul și activitatea lucrătorilor medicali („Renforcement des capacités de recherche internationale des déterminants du comportement et de l’activité des professionnels de santé”), finanțat de Agenția Universitară a Francofoniei din Europa Centrală și de Est și de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Formatori ai evenimentului au fost Joël Ladner, șef al Departamentului de Epidemiologie și Promovare a Sănătății, Universitatea din Rouen, și Marie-Pierre Tavolacci, epidemiolog, Spitalul Universitar din Rouen, Franța.

Evenimentul a fost moderat de Elena Ciobanu, conferențiar universitar, Disciplina de igienă, DMP, coordonator al proiectului, care a subliniat că o mare parte dintre studenți au, în prezent, tot mai puțin timp pentru a citi publicații științifice, în pofida faptului că există o mare alegere de lucrări tematice.

„Selectarea, lecturarea și evaluarea critică a publicațiilor științifice sunt necesare pentru a fi la curent cu noutățile și descoperirile din domeniu. Această cerință reiese și din principiile medicinei bazate pe dovezi. Pe lângă aspectele legate de conținutul medical, cunoașterea metodologiei statistice este necesară, de asemenea, pentru înțelegerea și evaluarea publicațiilor științifice medicale. În același timp, această instruire este binevenită pentru studenți și la realizarea cu succes a lucrării de licență”, a adăugat Elena Ciobanu. 

Ziua Mondială a FrancofonieiVeronica Ichim, șef adjunct al Departamentului Relații Externe și Integrare Europeană, responsabilă de Filiera Universitară Francofonă, a transmis urări de bine tuturor celor care sărbătoresc spiritul francofon, caracterizat prin solidaritate, multiculturalitate și diversitate. „De-a lungul istoriei noastre, limba franceză a fost o cale privilegiată de a face legătura cu modernitatea, fiind nu numai un instrument lingvistic, ci și o sursă importantă de valori, idei și aspirații”. În context, Veronica Ichim a remarcat că experții francezi și-au împărtășit experiența și expertiza profesională studenților, care s-a înscris perfect în cadrul activităților de consolidare a învățământului medical în limba franceză, susținut de partenerul fidel – Agenția Universitară a Francofoniei.

Programul webinarului a inclus două cursuri – „Lectura critică a articolelor: definiție, concepte și practici” și „Contribuții academice la studiile observaționale”. La fel, studenții au participat la un atelier „Metodologia studiilor intervenționale, lectura critică a unui articol ce prezintă un studiu clinic”, la care au fost abordate subiecte ce țin de scrierea, redactarea, analiza și lectura critică a articolelor științifice, principiile clasificării și structura acestora, caracteristica revistelor biomedicale etc. La rândul lor, studenții au menționat importanța și utilitatea acestei sesiuni de instruire și au venit cu inițiativa ca astfel de seminare francofone să fie organizate mai frecvent.  

La 18 octombrie 2018 a fost încheiat Pactul Lingvistic între Republica Moldova și Organizația Internațională a Francofoniei, pentru perioada 2018 – 2022, în baza căruia țara noastră și-a reiterat angajamentul său în cooperarea moldo-francofonă.

Ziua Internațională a Francofoniei
Ziua Internațională a Francofoniei
Ziua Internațională a Francofoniei
Ziua Internațională a Francofoniei
Ziua Internațională a Francofoniei
Ziua Internațională a Francofoniei
Ziua Internațională a Francofoniei
Ziua Internațională a Francofoniei
Ziua Internațională a Francofoniei
Ziua Internațională a Francofoniei
Ziua Internațională a Francofoniei
Ziua Internațională a Francofoniei
Ziua Internațională a Francofoniei
Ziua Internațională a Francofoniei
usmf
Ziua Internaţională a Francofoniei
webinar
Disciplina de igienă
Departamentul Medicină Preventivă
Agenția Universitară a Francofoniei
cercetare
francofonie

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii

Contacts

Blocul didactic nr. 4,
bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 194B,
mun. Chişinău, MD-2004,
Republica Moldova

Program de lucru
Luni-vineri 08:00-18:00
Pauza de masă
12:00-13:00