Workshopurile din cadrul MedEspera au trezit cel mai mare interes!

Publicat: 14.05.2016

Punctul de atracție al Congresului internațional MedEspera 2016 a fost partea practică, realizată în cadrul workshop-urilor desfășurate la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, inclusiv la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală.

 

10Astfel, viitorii medici au asistat și au participat activ la lecții de simulare a laparoscopiei, bronhoscopiei, au încercat să-și dezvolte anumite abilități în obstetrică prin simularea nașterilor și au învățat să lucreze cu pacienții standardizați. Cei pasionați de cardiochirurgie au aflat cum se face corect o coronaroangiografie, cum se inserează tuburile și cateterele și au avut posibilitatea să efectueze ultrasonografii și electrocardiograme. În plus, tinerii au deprins abilități practice în realizarea nodurilor și suturilor, inclusiv cele intestinale și vasculare. Sutura de cornee a fost cea care a trezit curiozitatea viitorilor oftalmologi.

 

Cei interesați de a efectua anumite manopere în domeniul stomatologiei și de a a lucra cu pacienți reali, au mers la Clinica Universitară Stomatologică. Sergiu Ciobanu, profesor universitar la Catedra de odontologie, paradontologie și patologie orală, ne-a relatat că workshopul a fost repartizat în două etape. „În partea teoretică s-au expus problemele endodontice, crearea spațiului, accesul către camera pulpară, sistemul de irigare, tehnici de obturare ș.a. Ulterior, toate acestea au fost expuse în practică, fapt care i-a făcut pe studenți să depășească anumite bariere psihologice și să aibă o mai mare încredere în sine”.

 

1Aurelia Zaharia, studentă în anul IV la Facultatea de Medicină Dentară a Universității „Dunărea de Jos din Galați”, consideră că aceste workshopuri sunt foarte educative și oferă posibilitatea unui schimb de experiență. A fost entuziasmată să lucreze într-o clinică atât de modernă, alături de profesorii noștri, pe care-i consideră sociabili și deschiși pentru a împărtăși din experiența lor. Studenta din Galați a remarcat faptul că la USMF „Nicolae Testemițanu” se pune un accent mare pe partea practică, spre deosebire de facultatea la care își face studiile.

 

„Workshopurile reprezintă o oportunitate de a cunoaște noi tehnici de diagnostic și tratament. Totodată, aspectele diferite ale fiecărui workshop îi determină pe unii studenți să-și aleagă viitoarea specialitate”, a ținut să menționeze Sergiu Malin, student în anul II la Facultatea de Medicină nr. 1 a USMF „Nicolae Testemițanu”.

 

În cea de-a doua zi de Congres, participanții au luat parte la mai multe sesiuni de prezentări științifice și postere, au asistat la conferințe magistrale și prelegeri ținute de experți naționali și internaționali în diverse domenii. Un interes deosebit a trezit prelegerea ținută de ilustrul cardiochirurg Grigore Tinică la tema „Formarea chirurgului cardiovascular”. Profesorul a menționat că, deși Chirurgia este o disciplină grea, în care trebuie să muncești mult ca să-ți atingi visul, tinerii nu trebuie să uite de propria lor persoană și să păstreze armonia și echilibrul sufletesc în munca pe care o realizează. Un număr impresionant de participanți a strâns și conferința magistrală ținută de profesorul Alexandru Mustea, care venit să le prezinte tinerilor actualități din domeniul obstetricii și ginecologiei.

 

[nggallery id=366]

Workshopurile din cadrul MedEspera au trezit cel mai mare interes!

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii

Contacts

Blocul didactic nr. 4,
bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 194B,
mun. Chişinău, MD-2004,
Republica Moldova

Program de lucru
Luni-vineri 08:00-18:00
Pauza de masă
12:00-13:00