Workshop privind comunicarea asertivă

Publicat: 02.12.2016

DSC_8959Transmiterea unui mesaj clar și concis, ascultarea activă și înțelegerea informației recepționată de la interlocutor reprezintă cheia succesului unei comunicări asertive. Subiectul a fost discutat de mai mulți studenți din anul II de studii de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” în cadrul unui workshop, organizat în data de 1 decembrie la Centrul de Reușită Universitară (CRU).

Moderatoarea cursului, Svetlana Șișcanu a declarat că este foarte important ca mediciniștii să înțeleagă cum se construiește un mesaj, astfel încât să fie perceput corect de persoana cu care discută. Totodată, i-a îndemnat să aplice comunicarea asertivă în viața de zi cu zi - în relația cu profesorii, colegii și familia.

 

DSC_8962În cadrul atelierului de instruire, tinerii au înscenat jocuri de rol prin care au ilustrat comunicarea agresivă, asertivă și cea pasivă, care au fost ulterior analizate în grup. Studenții s-au manifestat liber, au comunicat, au făcut glume și au demonstrat cât sunt de ingenioși.

Pentru Viorica Cojocaru acest workshop a reprezentat o bună ocazie de a învăța să se exprime și mai bine în limba franceză și să gestioneze anumite situații din viață. O altă studentă, Anastasia Perebicovshi ne-a împărtășit că trainingul a făcut-o să iasă din zona de confort și să-și cunoască colegii din alte unghiuri. „Este foarte important pentru noi, ca viitori medici, să discutăm eficient cu pacientul, să-l convingem că suntem specialiști și poate avea încredere în noi”, a menționat tânăra.

 

Olesea Simion, reprezentanta Agenției Universitare a Francofoniei, a înmânat mediciniștilor diplome de participare și i-a încurajat să fie activi la toate acțiunile organizate de CRU pentru că, astfel, vor avea posibilitatea să-și îmbunătățească cunoștințele de limba franceză.

 

Asertivitatea este cea mai eficientă modalitate de soluționare a problemelor interpersonale. Comunicarea directă, deschisă și sinceră permite recepționarea mesajelor fără blocaje și distorsiuni, ceea ce menține și îmbunătățește relațiile cu ceilalți. Capacitatea de a comunica în mod asertiv sentimentele, emoțiile și gândurile fără a leza integritatea celorlalți reprezintă un mod eficient de comunicare. Stilul de comunicare asertiv este caracterizat printr-o serie de elemente: convingerea că toate persoanele sunt egale; considerarea părerilor și intereselor celorlalți; concordanța dintre mesajul verbal transmis, mimica și gesturile; menținerea contactului vizual cu interlocutorul.

 [nggallery id=456]

 

 

Workshop privind comunicarea asertivă

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii

Contacts

Blocul didactic nr. 4,
bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 194B,
mun. Chişinău, MD-2004,
Republica Moldova

Program de lucru
Luni-vineri 08:00-18:00
Pauza de masă
12:00-13:00