Vladislav Brașoveanu - primul absolvent al USMF „Nicolae Testemițanu” cu titlul Doctor Honoris Causa

Publicat: 12.05.2016

DSC_7590Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a fost marcată astăzi, 12 mai, de un eveniment deosebit de emoționant - renumitului chirurg Vladislav Brașoveanu i-a fost conferit titlul onorific Doctor Honoris Causa, devenind astfel primul absolvent al instituției noastre care s-a învrednicit de această distincție.

 

„Fiind pământean și absolvent al Universității noastre, domnul Brașoveanu locuiește și activează în România, însă nu uită de rădăcini, de tradițiile poporului, este alături de noi și ne susține în aspirațiile noastre spre un trai decent și un viitor prosper în comunitatea statelor europene”, a menționat în cadrul ceremoniei festive rectorul Ion Ababii. Domnia Sa a relatat audienței principalele realizări ale medicului chirurg Brașoveanu, care este șeful Secției de transplant hepatic „Dan Setlacec” al Institutului Clinic Fundeni din București. Unul dintre cele mai importante merite este înființarea în anul 2013, împreună cu profesorul Irinel Popescu, a Programului de transplant în țara noastră, care reprezintă cel de-al doilea centru de acest fel din spațiul românesc. Aici, cu participarea Dr. Vladislav Brașoveanu, a fost realizat primul transplant hepatic de la donator viu în Republica Moldova, fapt pentru care a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”, iar un an mai târziu, a realizat și primul transplant hepatic de la donator cadaveric în țara noastră. Cu participarea sa au fost efectuate primele 12 transplanturi hepatice în Moldova, din cele 20 efectuate până în prezent.

 

DSC_7573Rectorul a venit cu aprecieri și cuvinte de recunoștință în adresa conferențiarului universitar și renumitului chirurg de transplant - Vladislav Brașoveanu pentru ajutorul inestimabil acordat Universității pe parcursul anilor, dar și sistemului național de sănătate și, mai ales, pacienților cu afecțiuni hepatice grave din Republica Moldova, printre care se numără un angajat și o studentă a USMF „Nicolae Testemițanu”, Cristina. „Datorită lui sunt astăzi aici, zâmbesc și mă bucur de viață”,  a ținut să precizeze tânăra, care a mulțumit medicului pentru că a reușit să o salveze.

 

Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitate științifică al USMF „Nicolae Testemițanu” l-a caracterizat ca pe „un prieten generos, un coleg plin de energie și optimism și un mentor înzestrat al tinerei generații”. Prorectorul a mai menționat că este o mare onoare, o mândrie, dar și o mare șansă să fii alături de Vlad Brașoveanu în sala de operații, fapt pentru care este căutat de colegi și de tineri, reușind să-i copleșească pe toți cu carisma sa deosebită.

 

DSC_7564„Faptul că Dr. Brașoveanu este arhicunoscut în România și recunoscut pe plan mondial se datorează muncii pe care mulți din cei prezenți aici au depus-o pentru a-l forma. În mod deosebit, aș vrea să mulțumesc celor care l-au învățat Jurământul lui Hippocrates - nu textul ca atare, ci fondul acestui jurământ”, a menționat secretarul Camerei Deputaților din cadrul Parlamentului României, Niculae Mircovici, prezent la eveniment. Domnia Sa s-a declarat mândru de faptul că este prietenul celui mai tânăr Doctor Honoris Causa al Universității noastre.

 

Cristian Lupașcu de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, l-a descris pe Vladislav Brașoveanu prin trei sintagme: mare chirurg, mare român și mare prieten. Totodată, specialistul a anunțat că ieri, 11 mai,  a fost lansat cel de-al treilea centru de transplant hepatic din spațiul românesc, la Iași.

 

Unul dintre mentorii pe care i-a avut Vlad Brașoveanu la Universitatea noastră (pe atunci Institutul de Stat de Medicină din Chișinău) este profesorul universitar Gheorghe Ghidirim, șef catedră Chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi”, care și-a exprimat satisfacția că a contribuit la formarea lui nu doar ca specialist, dar și ca om. Potrivit academicianului, „Alma Mater își reîntâlnește fiul ei - nu, deloc rătăcit, ci un fiu care a muncit în sudoarea frunții”.

 

La eveniment a fost prezent și halterofilul Tudor Casapu, singurul campion olimpic al țării noastre - primul pacient care a beneficiat de transplant hepatic la Institutul Clinic Fundeni, fiind operat de iscusitul chirurg Vladislav Brașoveanu, acum 6 ani.

 

DSC_7568Ceremonia festivă, desfășurată cu acest prilej, a fost una de suflet, care a reușit să aducă în prim-plan meritele ilustrului chirurg moldovean. Evident, cel mai emoționat a fost însuși Dr. Vladislav Brașoveanu, care a încercat să mai destindă atmosfera: „Ați vorbit mult prea multe lucruri frumoase despre mine astăzi, parțial adevărate, parțial neadevărate...”. Medicul a mulțumit celor prezenți, rectorului, mentorilor săi, în special academicianului Gheorghe Ghidirim și profesorului Irinel Popescu, dar și prietenilor din România care l-au însoțit la Chișinău.

 

La final, Dr. Brașoveanu a prezentat audienței un filmuleț, realizat de colegul său Dragoș Zamfirescu, prin care a ilustrat viața chirurgului de transplant. „Totul pare foarte frumos dintr-o parte, dar este o muncă titanică în care participă foarte mulți oameni dedicați”, a mai adăugat specialistul.

 

    [nggallery id=359] 

    

Vladislav Brașoveanu - primul absolvent al USMF „Nicolae Testemițanu” cu titlul Doctor Honoris Causa

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii

Contacts

Blocul didactic nr. 4,
bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 194B,
mun. Chişinău, MD-2004,
Republica Moldova

Program de lucru
Luni-vineri 08:00-18:00
Pauza de masă
12:00-13:00