usmf

USMF „Nicolae Testemițanu” nu are riscuri financiare sau operațiuni ce i-ar pune în pericol activitatea

Publicat: 14.12.2020

evaluare externăUniversitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a fost supusă unei microevaluări financiare, realizată de către o echipă de experți ai Companiei internaționale Moore Stephens din Marea Britanie, sub egida Organizației Națiunilor Unite (ONU) în Republica Moldova. Evaluarea externă a vizat ciclul de programe 2018-2022, implementate de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație în Republica Moldova (UNFPA), în cadrul căruia universitatea noastră este partener de implementare (PI).

Evaluarea externă a fost desfășurată în perioada august-octombrie 2020 și a făcut parte din cerințele cadru ale Harmonized Approach to Cash Transfers (HACT) - rețea de operațiune comună pentru transfer bancar, în numerar, de către agențiile ONU, către partenerii guvernamentali și neguvernamentali de implementare.

Potrivit Planului de evaluare, controlul s-a realizat cu scopul de a aprecia activitățile financiare generale și achizițiile efectuate în cadrul proiectelor derulate, dar și de a sistematiza cadrul de control intern de gestionare al operațiunilor partenerului de implementare. De asemenea, procedura a inclus o revizuire a statutului juridic instituțional al PI, a structurilor de guvernanță și a viabilității financiare, precum și a managementului universitar. Totodată, au fost evaluate structura organizatorică a USMF „Nicolae Testemițanu”, politicile și procedurile contabile, activele fixe și a celor materiale, raportarea și monitorizarea financiară ș.a. Un accent aparte a fost pus pe respectarea politicilor, a procedurilor, a reglementărilor și a aranjamentelor instituționale existente, aprobate atât de guvern, cât și de partenerul de implementare. Experții au avut misiunea de a aprecia nivelul de risc al activității prin calificativul: scăzut, moderat, semnificativ sau ridicat.

În perioada de referință, evaluatorii au chestionat mai mulți reprezentanți ai universității noastre, implicați în derularea procesului intern de prelucrare a documentației, dar și la nivel didactic. Astfel, chestionarele au fost completate de către prim-prorectorul Olga Cernețchi, prorector pentru activitate didactică, coordonator instituțional; Olga Iurco, șefa Departamentului Audit Intern; Evelina Gherghelegiu, șefa Departamentului Relații Externe și Integrare Europeană, coordonator; Snejana Balan, șefa Departamentului Achiziții și Marketing, și Maria Dumbravă, contabil-șef adjunct, Departamentul Evidență și Gestiune Contabilă. 

Ulterior, în data de 25 noiembrie, USMF „Nicolae Testemițanu” a primit Raportul de microevaluare, însoțit de chestionarul final, în care au fost punctate rezultatele evaluării financiare a instituției noastre, în parteneriatul cu UNFPA. Chestionarul a inclus 96 de întrebări; 87 de întrebări aplicabile; 35 de întrebări cheie aplicabile; 148 de puncte de risc, iar scorul de risc total constituie 1.70, ceea ce denotă un nivel minim al riscului.

În Raportul de microevaluare se constată că USMF „Nicolae Testemițanu” nu are riscuri financiare sau operațiuni ce ar pune în pericol activitatea programelor. Cheltuielile proiectului sunt utilizate conform bugetului convenit. În acest scop, Universitatea dispune de un set complet de acțiuni și proceduri. Acestea ajută la pregătirea rapoartelor finale, care sunt auditate de UNFPA. Planul de acțiune este elaborat de echipa Universității și este aprobat pentru o perioadă de 5 ani, dar în fiecare an este analizat și prezentat gradul de realizare al acestuia, apoi comparat cu rezultatele reale. Analizând evoluția economică din ultimii 3 ani, putem concluziona că instituția are o stabilitate financiară. Veniturile obținute din servicii educaționale, în bază de contract, sunt intangibile și sunt utilizate exclusiv pentru dezvoltarea Universității, se arată în document.

Olga Cernețchi

Prim-prorectorul Olga Cernețchi a explicat că raportul indică un nivel al riscului scăzut, ceea ce relevă un rezultat bun al activității economico-financiare a Universității. Această evaluare oferă USMF „Nicolae Testemițanu”, în primul rând, credibilitate la nivel internațional, poziționându-o ca o instituție publică serioasă, ce implementează mecanisme financiare bine reglementate, ce funcționează în mod transparent. Avem un program de contabilitate ce permite înregistrarea corectă a tranzacțiilor financiare de la agențiile Națiunilor Unite, inclusiv alocarea cheltuielilor în conformitate cu componentele stabilite, categoriile de plăți și sursele de fonduri alocate, a subliniat coordonatorul instituțional al programelor implementate cu suportul UNFPA.

Totodată, evaluatorii externi au venit cu unele recomandări privind efectuarea auditului extern anual al situațiilor financiare în scopul asigurării și îmbunătățirii continue a calității proceselor desfășurate în Universitate, dar și o inventariere a bunurilor mai frecvent decât o dată în an, dat fiind faptul că este o instituție mare. 

Menționăm că din anul 2018, ca rezultat al unui parteneriat cu Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie, Universitatea beneficiază de instruiri gratuite la distanță privind consultația contraceptivă virtuală (Virtual Contraceptive Consultation - ViC) - un pachet de învățare interactivă pentru planificarea familială bazată pe dovezi. Acest curs a permis diversificarea opțiunilor educaționale în domeniul respectiv și atragerea mai multor studenți, medici-rezidenți, tineri specialiști, precum și medici de la treapta Asistența medicală primară, medici obstetricieni și ginecologi, care să-l urmeze și să obțină certificate cu credite de educație medicală continuă.

De asemenea, pe parcursul anului 2019-2020, USMF „Nicolae Testemițanu”, în parteneriat cu UNFPA, a realizat un șir de instruiri privind pachetul inițial minim de servicii de sănătate sexuală și reproductivă, beneficiarii cărora sunt personalul didactic de la Departamentul Obstetrică și Ginecologie, de la Catedra de medicină de familie a Universității, dar și specialiști din domeniul sănătății publice, în vederea facilitării integrării modulului de instruire în cadrul programului de învățământ, dar și pentru asistenții medicali.

„Programele oferite de UNFPA în Republica Moldova, pe domeniul sănătate,  au drept obiectiv implementarea acțiunilor și a cerințelor de pregătire umanitară în situații de criză. Proiectele contribuie la asigurarea unui mecanism de coordonare umanitară în domeniul sănătății reproductive sexuale și al violenței bazate pe gen, precum și la promovarea sănătății reproducerii sexuale și a prevenirii abuzului. Totodată, aceste proiecte oferă posibilitatea de a utiliza tehnologiile moderne, ce completează cursurile tradiționale de planificare familială, flexibilitatea și avantajele unui mediu de învățare on-line. Modulele de instruire au fost elaborate de către personalul didactic al universității noastre, în conformitate cu recomandările internaționale și integrate în programul de învățământ universitar, preuniversitar și în educația medicală continuă”, a subliniat profesorul universitar Olga Cernețchi.

În anul curent, urmare a situației pandemice, accentul a fost pus pe informarea de la distanță atât a cadrelor didactice universitare, cât și a personalului medical care a participat la diverse webinarii în domeniul planificării familiale și aprovizionării cu contraceptive, prin accesarea platformei on-line ViC, integrată în programul de învățământ al USMF „Nicolae Testemițanu”. 

Menționăm că, asigurarea accesului universal la servicii de sănătate sexuală și reproductivă, inclusiv la serviciile de planificare familială și la mijloacele de contracepție, este una dintre țintele Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă ale UNFPA.

microevaluare externă
USMF
MICRO EVALUARE
Evaluare externă
evaluare financiară
nivel de risc al activității financiare
scăzut
moderat
semnificativ
ridicat
UNFPA
platforma on-line ViC
sănătate sexuală și reproductivă

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii

Contacts

Blocul didactic nr. 4,
bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 194B,
mun. Chişinău, MD-2004,
Republica Moldova

Program de lucru
Luni-vineri 08:00-18:00
Pauza de masă
12:00-13:00