Titluri onorifice pentru Prințesa Danemarcei și pentru directorul OMS pentru Europa

Publicat: 25.11.2016

10Data de 24 noiembrie curent va rămâne în memoria comunității universitare încă mult timp, grație vizitei desfășurate la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și la Școala de Management în Sănătate Publică (ȘMSP) a Alteței Sale Regale Prințesa Mary Elizabeth a Danemarcei și a directorului regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa - Zsuzsanna Jakab.

 

Distinsele personalități au venit să țină câte un discurs pentru masteranzii și absolvenții ȘMSP. În acest context, oaspeților le-a fost conferit titlul Doctor Honoris Causa al USMF „Nicolae Testemițanu” și diploma de Profesor Onorific al ȘMSP pentru merite deosebite în inițierea și promovarea programelor de sănătate publică la nivel internațional.    

 

Prezentă la ceremonie, ministrul sănătății Ruxanda Glavan a subliniat că aceste titluri reprezintă cea mai mare recunoaștere a meritelor Alteței Sale Regale și a doamnei director, conferită pe bună dreptate de comunitatea medicală și cea științifică din Republica Moldova. „Aportul în îmbunătățirea și promovarea sănătății în Europa este resimțit și în RM de către fiecare cetățean al țării, datorită reformelor și politicilor implementate cu sprijinul direct al Organizației Mondiale a Sănătății. Sănătatea este cel mai prețios lucru și datoria noastră comună este să continuăm efortul pentru menținerea și pentru sporirea calității vieții și bunăstării populației”, a mai adăugat ministrul, care le-a mulțumit oaspeților pentru tot suportul oferit țării noastre în domeniul sănătății.    

 

Natalia MDA visit HRH picture-109Tradiționalul Bun venit la USMF „Nicolae Testemițanu” le-a fost adresat de Olga Cernețchi, prorector pentru asigurarea calității și integrării în învățământ, care a prezentat succint Universitatea: „Misiunea de bază a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” este definită magistral de rolul cheie pe care îl deţine atât în procesul de reformare a învăţământului superior medical, cât şi a sistemului de sănătate din ţară. Imaginea actuală a Universităţii este determinată de alinierea la tot ce e modern în învăţământul universitar, dezvoltarea şi aprofundarea activităţilor de cercetare şi inovare în domeniul medicinei și desfăşurarea activității clinice”.

 

Natalia MDA visit HRH picture-112Prorectorul Oleg Lozan, director ȘMSP, a salutat oficialii în numele instituției pe care o conduce, subliniind că evenimentul este unul istoric pentru domeniul de educație în sănătate publică: „Această zi va deveni una de referință prin valoarea foarte înaltă pe care o conferiți prin prezența Dvs. aici, în Moldova. Vă suntem profund recunoscători pentru tot ce faceți și tot ce sunteți - pentru că numai cu astfel de personalități domeniul sănătății publice se poate afirma la adevărata lui valoare la nivel mondial”.

Alteța Sa Regală Prințesa Mary Elizabeth a Danemarcei s-a arătat profund mișcată de distincțiile conferite: „E minunat să mă aflu aici. Instituțiile de instruire puternice sunt o parte vitală a oricărui sistem de sănătate. Aș dori să profit de această oportunitate pentru a-mi exprima respectul pentru munca și dedicația Dvs. în formarea a generații de lucrători medicali și manageri în domeniul sănătății. Este un privilegiu să fiu binevenită în această comunitate academică”. Prințesa moștenitoare a menționat că prin acceptarea acestor titluri își va continua misiunea de a promova cele mai înalte standarde în serviciile de sănătate, cu accent asupra maternității sigure, a imunizării și sensibilizarea cu privire la rezistența antimicrobiană. „Fac acest legământ ca Patroană a Biroului OMS pentru Europa, dar și ca femeie, fiică, soră, mamă, prietenă și ca un cetățean global. Dacă ne combinăm eforturile putem obține o dezvoltare remarcabilă și durabilă pentru noi toți”, a conchis Alteța Sa Regală.

 

2În discursul său, Zsuzsanna Jakab, directorul Biroului OMS pentru Europa a declarat: „Sănătatea este un drept și o responsabilitate pentru fiecare dintre noi. Chiar și pentru cei care nu pot depăși provocările societății de sine stătător. În viață deseori trebuie să facem anumite alegeri, iar ca specialiști în domeniul sănătății am făcut-o pe a noastră - de a ajuta alte persoane. Sunt mândră de această decizie și fiecare dintre noi trebuie să-și îndeplinească propriului rol și să servească drept exemplu pentru ceilalți. Moldova ocupă un loc special în inima mea. Acum, că am primit aceste distincții, mi-am format și rădăcini academice aici. Vă mulțumesc și vă îndemn să lucrăm împreună în beneficiul populației moldovenești”.

 

La eveniment au mai participat și Haris Hajrulahovic, reprezentantul OMS în Republica Moldova, Karsten Vagn Nielsen, ambasadorul Regatului Danemarcei în Republica Moldova, Rodica Scutelnic, secretar de stat al Ministerului Sănătății, prorectori, decani, cadre profesoral-didactice, masteranzi și absolvenți ai Școlii de Management în Sănătate Publică, precum și alți oaspeți.  

 

Alteța Sa Prințesa Mary Elizabeth a Danemarcei, contesă de Monpezat, este soția prințului moștenitor Frederik al Danemarcei. Domnia Sa patronează mai multe instituții, organizații și fundații naționale și este membru de onoare la diferite asociații și societăți din domeniul sănătății, sportului, culturii și științei. Din 2005, Domnia Sa este Patroană a Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, asumându-și un rol activ în ceea ce privește ridicarea nivelului de conștientizare privind problemele din sănătate publică prin intermediul discursurilor din cadrul evenimentelor majore ale OMS, vizitelor în diferite țări, declarațiilor publice și articolelor. Alteța Sa Regală pledează pentru sănătatea mamei și a copilului, conștientizarea importanței imunizărilor și a rezistenței antimicrobiene.

 

Prințesa susține programele împotriva obezității prin intermediul OMS, precum și cele de informare și sensibilizare a populației privind cancerul de piele alături de Societatea Daneză de Cancer. Este Guvernator Onorific pe Viață al Institutului de Cercetări în Cardiologie „Victor Cheng” din Sydney, Australia; este membru al Comitetului liderilor femei pentru sănătatea mintală. Din 2010 patronează Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) în susținerea activității de promovare a sănătății mamei și a maternității sigure în peste 150 de țări în curs de dezvoltare. În 2011, Centrul de Cancer Westmead de la Spitalul Westmead din Sydney a fost redenumit în cinstea Prințesei Moștenitoare Mary. Fundația Mary pe care o conduce are drept scop îmbunătățirea calității vieților influențate de mediu, ereditate, afecțiuni sau alte circumstanțe care ar putea izola sau exclude persoanele din punct de vedere social.  

 

Zsuzsanna Jakab este director regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa din anul 2010, iar în 2015 a fost selectată pentru un nou mandat. Pe parcurs a reușit să dezvolte parteneriate importante în sănătate care au dus la înregistrarea de progrese în domeniu. Fiind originară din Ungaria, în ultimele trei decenii a deținut funcții importante care au ținut de aplicarea politicilor de sănătate publică atât la nivel național, cât și internațional.

 

Zsuzsanna Jakab și-a început cariera în anul 1975, la Ministerul Sănătății și Bunăstării Sociale al Ungariei, fiind responsabilă de relații internaționale, inclusiv cu OMS. Din 1991 și până în 2002, a activat în cadrul oficiului European al Organizației Mondiale a Sănătății în mai multe posturi de conducere. Între 2002 și 2005 a fost secretar de stat la Ministerul Sănătății, funcție în care a reușit să organizeze pregătirea domeniului sănătate publică în contextul aderării la Uniunea Europeană.

 

Înainte de a fi selectată ca director regional, a fondat și a condus Centrul UE pentru Prevenirea și Controlul Bolilor de la Stockholm, Suedia, instituție pe care între anii 2005 și 2010 a reușit să o transforme într-un centru de excelență respectat la nivel internațional în lupta cu bolile infecțioase.

FOTO: Organizația Mondială a Sănătății 

 

[nggallery id=452]

 

Titluri onorifice pentru Prințesa Danemarcei  și pentru directorul OMS pentru Europa

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii

Contacts

Blocul didactic nr. 4,
bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 194B,
mun. Chişinău, MD-2004,
Republica Moldova

Program de lucru
Luni-vineri 08:00-18:00
Pauza de masă
12:00-13:00