Nicolae Testemiţanu – nume înscris cu majuscule în patrimoniul național

Publicat: 15.09.2017

DSC_9832Legendă și demiurg, somitate a comunității medicale, patriarh al medicinei, strateg și reformator al sis­te­mu­lui de sănătate, ambasador al satului la Chișinău – aceste și alte merite au fost menționate la conferința știin­țifico-practică „Nicolae Testemițanu - personalitate notorie, manager de excepție, savant și pedagog prin vo­cație, mare patriot și simbol al neamului”, or­ga­nizată de Catedra de medicină socială şi management sanitar Nicolae Testemițanu a Universității noastre.

Ilustrul rector și ministru Nicolae Testemițanu a schimbat la față asistența medicală națională, începând cu diversificarea specialităților, asigurarea cu specialiști autohtoni și culminând cu introducerea sistemului de am­bu­la­toriu, ce, de fapt, a constituit temelia dezvoltării specialității Medicina de familie. Dragostea de limbă, tradiție și is­torie a acestui mult pătimit pământ și-au spus cuvântul în formarea culturii medicale naționale, gânduri desprinse din cuvântul de salut al Lilianei Iașan, viceministru al sănătății, muncii și protecției sociale. El a fost cel care a do­rit mult îmbunătățirea ocrotirii sănătății, consacrându-se fără rezerve realizării acestui nobil deziderat.

DSC_9863„Acest remarcabil savant, iscu­sit re­for­mator și strateg al sistemului de sănătate și al învățământului medical superior s-a distins prin spirit de ini­ția­tivă și organizare, erudiție și inteligență, sinceritate și bunăvoință în relațiile cu oamenii. Ceea ce a realizat acest mare Om, Medic și Savant trebuie să fie carte de căpătâi pentru toți lucrătorii medicali, precum și din alte sfere ale vieții cotidiene”, a menţionat Valentina Buliga, pre­șe­dintele Comisiei parlamentare Protecție socială, sănătate și familie.

Profesorul universitar Olga Cernețchi, prorector pentru asigurarea calității și integrării în învățământ al USMF „Nicolae Testemițanu”, a remarcat faptul că pen­tru comunitatea universitară declararea anului 2017 - Anul Nicolae Teste­mi­ța­nu este o mare onoare și mândrie, dar și o mare responsabilitate. „Medicina și Ni­co­lae Testemițanu au devenit noțiuni identice. Foarte multă lume îi este recunoscătoare din simplul motiv că i-a deter­mi­nat­ destinul. Domnia Sa a fost inițiatorul și susținătorul modernizării învăță­mân­tului  superior medical, formării cad­relor naționale, trecerii la predarea medicinei în limba maternă. 

DSC_9874

A deschis noi facultăți, catedre, a îm­bunătățit condițiile de muncă pentru profesori și cele de studii pentru studenți. Numele lui îl poartă cu demnitate in­sti­tu­ția noastră, care pe veci îi va purta recunoștința și me­mo­ri­a”, a declarat prorectorul.

„Nicolae Testemițanu ocupă un loc aparte în galeria personalităților marcante în sfera medicinei. Dom­niei Sale îi revine meritul de a crea o puternică școală privind organizarea sistemului de sănătate. Onorificul titlu de Lau­­reat al Premiului Național este o apreciere justă a capacităților colosale de muncă, abilităților profesionale și manageriale cu care a fost înzestrat și dedicarea până la sacrificiu cauzei medicinei, pentru care a militat toată viața”, a relatat discipolul său, profesorul Dumitru Tintiuc, șeful Catedrei de medicină socială și management sanitar „Nicolae Testemițanu”.

DSC_9889„În toate ipostazele - student, coleg , șef de catedră, funcții importante în instanțele superioare - s-a ma­ni­fes­tat din plin. Gândea magistral și în perspectivă, era mereu preocupat de viitorul asistenței medicale, schița planuri și idei cu privire la viitorul acestui domeniu de mare importanță pentru populație. În con­diții extrem de grele a făcut posibilul din ceea ce părea imposibil. Dotat cu simțul previziunii, a elaborat cel mai reușit concept al sistemului de sănătate, valabil și pentru timpul de astăzi”, a menționat academicianul Gheorghe Pa­la­di­.

Cuvinte de apreciere a rostit Lidia Colibaș, director al Centrului de Sănătate Măgdăcești, raionul Criu­leni, care a vorbit despre rolul academicianului Nicolae Testemițanu în dezvoltarea asistenței primare din Re­pu­blica Moldova.

DSC_9848Despre ilustrul savant și manager al sănătății au vorbit cu emoție  profesorul Natalia Cher­divarenco, care i-a fost colegă în cei mai frumoși ani de studii, remarcând faptul că Nicolae Teste­mi­țanu era un lider în rândurile tineretului studios, evidențiindu-se prin talent și spirit organizatoric.

Rapoarte captivante despre aportul savantului Nicolae Testemițanu în reformarea asistenței medicale au prezentat Mihail, Ciocanu, profesor universitar, Galina Obreja, conferențiar universitar și Dumitru Noroc.

E de remarcat preambulul original al moderatoarelor Doina Ignat și Mădălina Prepeliță, care au dat culoare și atracție evenimentului, consacrat celebrului me­dic și savant cu numele proverbial  – Nicolae Testemițanu.

   [nggallery id=590]

Nicolae Testemiţanu – nume înscris cu majuscule în patrimoniul național

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii

Contacts

Blocul didactic nr. 4,
bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 194B,
mun. Chişinău, MD-2004,
Republica Moldova

Program de lucru
Luni-vineri 08:00-18:00
Pauza de masă
12:00-13:00