Întrunirea ministrului sănătății cu mediciniștii

Publicat: 16.05.2017

DSC_4060Studenții Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” au participat în data de 16 mai la o lecţie deschisă despre reformarea sistemului de sănătate publică, ţinută de Ruxanda Glavan, ministrul sănătății al Republicii Moldova.

 

Oficialul a venit cu inițiativa de a organiza un dialog direct cu mediciniștii pentru a-i informa despre situația cadrelor medicale în țara noastră, despre reformele realizate până în prezent și proiectele de viitor. Totodată, ministrul a solicitat opinia tinerilor referitor la problemele cu care se confruntă în prezent sau eventualele impedimente care pot apărea în exercitarea profesiei de medic sau farmacist.

 

Academicianul Ion Ababii, rectorul USMF „Nicolae Testemiţanu”, a îndemnat studenții să contribuie la implementarea reformelor inițiate de Ministerul Sănătății, astfel încât, prin eforturi consolidate, să asigure dezvoltarea sistemului de sănătate din țara noastră. Rectorul a susţinut ideea ministrului de a organiza mai des astfel de întruniri, acestea fiind un punct de pornire în realizarea unor noi reforme în domeniu.

 

 

DSC_4069În acest context, Ruxanda Glavan a subliniat colaborarea fructuoasă între Minister și Universitate, în special în pregătirea rezidenților pentru comanda de stat. Potrivit ministrului, un document important, care a fost elaborat în comun, este Strategia Națională de Dezvoltare a Resurselor Umane în Sănătate 2016-2025, aprobată de Guvernul Republicii Moldova în aprilie anul trecut, în care sunt stipulate prerogativele instituțiilor responsabile de dezvoltare a sistemului național de sănătate. În luna iunie 2016 a fost schimbată procedura de repartizare a rezidenților la locul de muncă, procesul desfășurându-se concomitent cu înmânarea diplomelor. Astfel, din cei 427 de tineri repartizați în teritoriu, 260 au fost angajați, iar ceilalți au optat pentru continuarea studiilor de doctorat, încadrarea în câmpul muncii în cadrul centrelor medicale private, companiilor farmaceutice străine ș.a.

 

DSC_4059Anual, pentru instruirea unui student din bugetul de stat este alocată suma de 44 de mii de lei, iar pentru instruirea unui rezident - 35 de mii de lei.  În final,  după ce a primit diploma de licență și cea de specialitate, un tânăr specialist ajunge să cumuleze de la bugetul de stat aproximativ 400 de mii de lei, fonduri constituite din impozitele achitate de cetăţeni.

 

Conform datelor oferite de ministru, salariile tinerilor specialiști au fost majorate  de la 1900-2100 de lei până la 3800-4000 de lei. De asemenea, a fost introdusă indexarea anuală a salariilor tinerilor specialiști, care va intra în vigoare din aprilie 2018, s-au introdus indicatorii de performanță pentru stimularea și motivarea personalului medical, iar costul unei gărzi a fost mărit de 4 ori. Pentru rezidenți a fost stabilit un salariu de cca 1800 de lei, iar pentru cei repartizați în teritoriu, în special în localitățile rurale, se acordă o indemnizație de 45 de mii de lei, bani care sunt transferați în 3 tranșe pe parcursul celor 3 ani de activitate. Totodată, s-a vorbit şi despre contribuţia autorităților publice locale, care oferă  tinerilor medici locuințe sociale, cămine familiale, terenuri pentru construcţia caselor sau se obligă să le achite anumite facilități, inclusiv serviciile comunale.

 

DSC_4066Ruxanda Glavan a abordat și unele aspecte privind alegerea specialității de către viitorii medici, menționând că mulți dintre ei optează pentru chirurgie, neurochirurgie, obstetrică și ginecologie, iar din acest considerent rămân segmente neacoperite. Oficialul a pus un accent deosebit pe specialitatea Medicina de familie, ale cărei protocoale clinice au fost revizuite recent și care va presupune o abordare mai complexă și mai responsabilă a pacienților. În această ordine de idei, ministrul a specificat că doar medicul de familie, medicul pediatru și neurochirurgul vor avea dreptul să scrie rețete compensate.

 

Mediciniștii, la rândul lor, au adresat întrebări privind perspectiva specialiștilor în sănătate publică, discreditarea acestora în raport cu clinicienii, cum să subziste viitorii rezidenți cu o bursă de cca o mie de lei și un salariu de 1800 de lei, care sunt condițiile de aplicare la posturile de conducere ale unui spital ș.a.

 

La finalul reuniunii, Ruxanda Glavan a dat asigurări că instituția pe care o reprezintă, în colaborare cu USMF „Nicolae Testemiţanu” și cu suportul Guvernului de la Chișinău, vor întreprinde toate acțiunile necesare pentru ca atât rezidenții, cât și viitorii specialiști să fie motivați să lucreze în condiţii optime și să presteze servicii medicale de calitate populației.

[nggallery id=538]

 

 

 

Întrunirea ministrului sănătății cu mediciniștii

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii

Contacts

Blocul didactic nr. 4,
bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 194B,
mun. Chişinău, MD-2004,
Republica Moldova

Program de lucru
Luni-vineri 08:00-18:00
Pauza de masă
12:00-13:00