Fortificarea colaborării cu statul Carolina de Nord, SUA

Publicat: 12.09.2017

DSC_9565

Lora Sinigur, reprezentantul statului Carolina de Nord, SUA, responsabil pentru parteneriatul bilateral Carolina de Nord - Republica Moldova, a vizitat, în data de 9 septembrie curent, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Delegata, însoțită de Dorin Toma, expert în cadrul Centrului internațional pentru dezvoltarea politicilor de migrare, au avut o întrevedere cu rectorul USMF „Nicolae Testemiţanu”, Ion Ababii,  prorectorul pentru relații internaționale, Mihail Gavriliuc și reprezentanții Departamentului Relații Externe și Integrare Europeană și cei de la Departamentul Comunicare și Relații Publice.

DSC_9570Lora Sinigur, originară din Republica Moldova, i-a transmis rectorului USMF „Nicolae Testemiţanu” un mesaj de salut și înalte aprecieri din partea secretarului de stat a statului Carolina Nord, Elaine Marshall, una dintre cele mai active inițiatoare și susținătoare a proiectelor desfășurate în cadrul Acordului bilateral dintre Republica Moldova și statul american, pentru reformele întreprinse atât în învățământul superior medical, cât și în sistemul național de sănătate. Delegata a enumerat cele mai reușite experiențe de conlucrare a statului Carolina de Nord cu Moldova și a exprimat mulțumiri administrației instituției pentru deschiderea și conlucrarea fructuoasă în proiectele de colaborare cu  universitățile din  Greensboro, Chapel Hill, Școala de Farmacie UNC Eshelman și parteneriatul interbibliotecar.

DSC_9572În cadrul întrunirii, academicianul Ion Ababii a vorbit despre proiectele de succes realizate în parteneriat cu universitățile și instituțiile medicale din statul Carolina de Nord, menționând, în special, suportul financiar acordat pentru stagii, vizite reciproce ce au avut ca scop schimbul de experiență și bune practici între specialiști, mobilitatea academică a cadrelor științifico-didactice și a studenților, suportul metodic, asistența logistică ș.a. Profesorul Ababii a enumerat proiectele de cooperare moldo-americană ale facultăților de Medicină nr. 1, Stomatologie și Farmacie, ale Bibliotecii Științifice Medicale, care au rezultate foarte îmbucurătoare și sunt indispensabile pentru dezvoltarea instituțională continuă. Totodată, rectorul a specificat necesitatea unor mobilități academice în SUA pentru specialiștii în chirurgie intervențională, neurologie, farmacie clinică ș.a., cât și despre importanța realizării tezelor în cotutelă. „Vă suntem profund recunoscători și vă mulțumim pentru tot suportul oferit instituției noastre și vă asigurăm că vom sprijini și în continuare toate acțiunile pentru fortificarea parteneriatelor inițiate, cât și dezvoltarea de noi proiecte”, a conchis rectorul.

DSC_9566„Grație parteneriatului dintre Biblioteca Științifică Medicală și cele 12 biblioteci medicale din statul Carolina de Nord, Universitatea noastră a beneficiat de donații de publicații medicale, acces gratuit la baze de date de profil medical și farmaceutic, transfer electronic de articole prin intermediul platformei DOCLINE, schimb de experiență între bibliotecari, cursuri de instruire pentru personalul de bibliotecă și utilizatori ș.a.”, a menționat Silvia Ciubrei, șefa Departamentului Comunicare și Relații Publice, director adjunct la Biblioteca Științifică Medicală. Aceasta a accentuat că asigurarea cu literatură de specialitate în limba engleză este o necesitate stringentă atât pentru procesul didactic, cât și pentru cel de cercetare, având în vedere faptul că, în ultimii ani, numărul studenților internaționali la Universitatea noastră este într-o continuă creștere, iar suportul informațional oferit de instituțiile partenere din Carolina de Nord este unul considerabil.

DSC_9587Un alt segment ce merită atenție este farmacia, care, în opinia expertei din SUA, s-ar putea realiza prin accesarea unui grant federal, după modelul celui cu nursingul. Lora Sinigur a dat asigurări că toate activitățile de cooperare vor continua, vor fi analizate toate ideile și propunerile Universității noastre pentru a stabili un plan concret de acțiuni.

Reprezentanta statului american a menționat că, în cadrul acestei vizite la Chișinău,  a avut întrevederi cu mai mulți reprezentanți ai ministerelor cu scopul de a crea noi punți pentru dialoguri constructive în orice domeniu de activitate și de a evalua toate acțiunile care au fost întreprinse din 1999 până în prezent, dar și de a stabili prioritățile de cooperare ale guvernului pe viitor. În acest context, a fost stabilită o întrunire a tuturor membrilor comitetului, pentru luna martie 2018, care va avea loc în Carolina de Nord, la care a fost invitat și rectorul Ion Ababii, împreună cu alți reprezentanți ai Universității.  

Vizita a fost întreprinsă în cadrul parteneriatului bilateral statul Carolina de Nord, SUA - Republica Moldova, oficializat la 22 aprilie 1999. În anul 2019, se împlinesc 20 de ani de la semnarea acestui acord de cooperare, iar cele două țări vor marca acest eveniment prin diverse activități comune.

 [nggallery id=588]

Fortificarea colaborării cu statul Carolina de Nord, SUA

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii

Contacts

Blocul didactic nr. 4,
bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 194B,
mun. Chişinău, MD-2004,
Republica Moldova

Program de lucru
Luni-vineri 08:00-18:00
Pauza de masă
12:00-13:00