Conferință științifică în memoria profesorului Nicolae Anestiadi

Published: 26.08.2016

DSC_3419Întemeietorul chirurgiei toracice în țara noastră ar fi împlinit 100 de ani... În acest sens, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a fost organizată o conferință științifică comemorativă Nicolae Anestiadi - nume etern al chirurgiei basarabene.

Conferința a fost deschisă de Ion Ababii, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, care a menționat cele mai importante pagini din viața și activitatea ilustrului chirurg, savant, pedagog și manager. „Acest eveniment de suflet, rămâne un model demn de urmat pentru viitoarele generaţii de medici, discipoli ai Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, care sperăm să menţină, să dezvolte şi să multiplice valoroasele tradiţii ale Alma Mater şi ale medicinei autohtone, la crearea și promovarea cărora a contribuit, din plin, profesorul Nicolae Anestiadi”.

DSC_3517Președintele forumului, profesorul Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitate științifică, șef catedră Chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi”, a subliniat contribuția ilustrului savant în dezvoltarea medicinei, caracterizându-l  ca un chirurg de cea mai înaltă categorie. „A fost chirurgul care a făcut istorie pentru Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, care l-a adoptat după studiile din Iași, Lvov și Alma-Ata. Cei care l-au cunoscut mărturisesc cât de săracă a devenit viața fără un astfel de dascăl și prieten”. Totodată, prorectorul a vorbit audienței și despre orizonturile științifice atinse de remarcabilul savant, care sunt actuale și astăzi și reprezintă puncte de reper pentru generațiile care-l urmează.   

 

Potrivit academicianului Gheorghe Ghidirim, discipolul eminentului profesor, Nicolae Anestiadi era caracterizat de contemporanii săi ca fiind un clasic încă viu. „Discipolii au imortalizat opera regretatului savant păstrând memoria și promovându-i ideile”, a menționat academicianul, care mai păstrează încă notițele ilustrului profesor făcute asupra tezei sale de doctor în ultima zi din viață.   

 

DSC_3470Profesorii universitari Nicolae Gladun, Anatol Ciubotaru și Adrian Belâi au făcut o incursiune în istoria chirurgiei toracice, a celei cardiace și, respectiv, în domeniul anesteziologiei și reanimatologiei, subliniind aportul inestimabil al profesorului și savantului notoriu - Nicolae Anestiadi.

 

În 1961 a efectuat prima operație pe cord în țara noastră, iar în total, pe parcursul activității sale, a efectuat peste 1000 de intervenții de acest gen. Are la activ peste 600 de operații la plămâni.

 

În cadrul evenimentului, Evghenii Guțu, președintele Asociației Chirurgilor „Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova a înmânat medalia „Centenarul profesorului chirurg Nicolae Anestiadi” mai multor chirurgi renumiți din Republica Moldova și România.

 

DSC_3531Menționăm că, manifestarea științifică a fost organizată de Catedra de chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi” a USMF „Nicolae Testemițanu”, în parteneriat cu Asociația chirurgilor „Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova. Evenimentul a întrunit chirurgi, anesteziologi și reanimatologi, rezidenți și studenți, dornici de a cunoaște istoria chirurgiei, cât și actualitățile din domeniu. Invitați speciali au fost reprezentanții administrației Universității, rudele profesorului Anestiadi – prof. Zinaida Anestiadi, Eleonora Vatamanu și Victor Râvneac; oaspeți din România – prof. Mircea Beuran și prof. Eugen Târcoveanu – Doctor Honoris Causa ai Universității noastre, precum și prof. Virgil Răzeșu. Emoții aparte au trăit discipolii, care au fost îndrumați de prof. Nicolae Anestiadi în activitatea clinică și de cercetare.

 

În cadrul conferinței științifice, pe lângă sesiunile de comunicări, a fost lansat un volum omagial, iar participanții au avut ocazia să admire o expoziție a lucrărilor profesorului Nicolae Anestiadi, dar și o expoziție fotodocumentară.

 [nggallery id=400]

 

 

Nicolae Anestiadi s-a născut la 25 august 1916 în comuna Sărătenii Vechi, Orhei. După absolvirea Gimnaziului din satul natal, își continuă studiile la Liceul de băieți „Vasile Lupu” din Orhei, iar în 1937 a fost înmatriculat la Facultatea de Medicină a Universităţii din Iaşi.  

 

După anexarea Basarabiei de către Rusia, Nicolae Anestiadi a mers să studieze în orașul Lvov, Ucraina. Aici, la începutul războiului, este înrolat în armată, unde-și dezvoltă abilitățile de chirurg în spitalele frontului. Diploma de medic o obține în anul 1943, absolvind Institutul de Medicină din Alma-Ata, Kazahstan.

 

În 1947 Nicolae Anestiadi revine în Moldova şi participă la reanimarea sistemului de sănătate, trecând totodată și etapele de formare a unui savant-chirurg: secundar clinic (1947-1949), asistent la Catedra de chirurgie (1956-1959), conferenţiar (1969), şef de catedră (1960), profesor (1966).

 

În anul 1954 Nicolae Anestiadi susţine teza de doctor în științe medicale, iar în 1965 – cea de doctor habilitat, în care abordează aspecte ale proceselor purulente pulmonare, ultima fiind și prima teză de doctor habilitat în științe medicale susţinută în RSSM.

 

Fiind șef de catedră, profesorul Nicolae Anestiadi, îşi focusează tot efortul şi energia asupra soluţionării unei probleme acute în medicina de după război – reanimarea persoanelor care au suferit intervenții chirurgicale. A fost pasionat de patofiziologia afecțiunilor chirurgicale, reuşind să implementeze în practică cele mai complicate cercetări de laborator. Datorită cunoştinţelor sale vaste şi talentului de chirurg, Nicolae Anestiadi a realizat numeroase idei novatoare. Împreună cu colegii de catedră au efectuat cercetări privind dereglările hemodinamice în patologia pulmonară, utilizând, în acest scop, metodele policardiografiei cu determinarea masei sângelui circulant, cu studierea echilibrului hidroionic şi a contactelor fiziologice. În clinică a studiat pe larg metodele de cercetare a funcţiei expiraţiei la bolnavii cu patologii pulmonare şi cardiace. În această perioadă de timp, Domnia Sa a publicat peste 100 de lucrări ştiinţifice, 4 monografii şi 3 culegeri privind diverse afecţiuni chirurgicale.

 

În 1961 a efectuat prima operație pe cord în țara noastră, iar în total, pe parcursul activității sale, a efectuat peste 1000 de intervenții de acest gen. Sub conducerea Domniei Sale, în 1964, în cadrul Spitalului Clinic Republican, a fost creată prima secţie de chirurgie cardiovasculară, devenind astfel și fondatorul școlii de chirurgie cardiovasculară din Republica Moldova. Chirurgul inovator Nicolae Anestiadi a pregătit 14 doctori în științe medicale şi 5 doctori habilitaţi.

 

Profesorul Anestiadi a fost un om modest, sensibil, receptiv, exigent faţă de sine, dar şi faţă de colegi. Timp de 12 ani a condus Societatea Republicană a Chirurgilor, a fost preşedinte al Colegiului Ministerului Sănătăţii și membru al Colegiului de redacţie al revistei „Ocrotirea sănătăţii”. Astăzi, Catedra de chirurgie nr. 1, unde a activat și pe care a condus-o, precum și Asociația Chirurgilor din Republica Moldova, îi poartă cu demnitate numele. Totodată, o stradă din capitală a fost numită în cinstea ilustrului savant.

 

Nicolae Anestiadi a promovat activ cadrele didactice și științifice autohtone, pledând pentru cunoaşterea limbii române şi a istoriei neamului românesc. Datorită harului pedagogic, dar și a măiestriei profesionale, profesorul Nicolae Anestiadi a fost apreciat înalt de discipoli, pacienți și de întreaga comunitate medicală. Pentru activitate prodigioasă a fost distins cu:  medalia За трудовое отличие (1949), titlul de Medic Emerit al RSSM (1957), Ordinul Знак почета (1961), Ordinul „Drapelul Roșu de Muncă” (1966).

     

A plecat la cele veșnice la 19 noiembrie 1968, lăsând în urmă numeroase realizări, devenind un model demn de urmat, care impune generațiilor următoare standarde greu de depășit.

 

 

 

Conferință științifică în memoria profesorului Nicolae Anestiadi

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii

Contacts