Congresul aniversar al dermatologilor

Published: 10.06.2016

DSC_1398Cele mai noi realizări din domeniul dermatologiei și venerologiei sunt discutate de comunitatea academică medicală în cadrul celui de-al V-lea Congres Național de Dermatologie cu participare internațională, care se desfășoară în perioada 9-11 iunie la Chișinău. Această ediție a Congresului este una aniversară, dedicată jubileului de 70 de ani de la fondarea Catedrei de dermatovenerologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

 

La ceremonia de deschidere din data de 9 iunie curent au participat reprezentanți de la USMF „Nicolae Testemițanu”, Ministerul Sănătății, Academia de Științe a Moldovei, Societatea de Dermatologie din Republica Moldova (SDRM) și societăți de profil din România, Ucraina, Israel și Rusia. Printre invitații speciali ai Congresului se regăsesc: profesorul Marius Raica, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara; Gheorghe Mușet, președintele de onoare al SDRM; Călin Giurcăneanu, președintele Societății Române de Dermatologie; Laura Gheucă Solovăstru, președinte al Uniunii Dermatologilor Ieșeni; Alexandru Litus, președinte al Societății de Dermatovenerologie din Kiev, Ucraina, precum și medici specialiști din aceste țări.

 

Mircea Bețiu, șef catedră Dermatovenerologie și președinte al SDRM, a mulțumit oaspeților pentru prezență și și-a exprimat speranța ca acest forum „să fie caracterizat de o atmosferă de dialog interactiv și de anvergură științifică în care să se contureze clar imaginea dermatologiei în cadrul științelor medicale autohtone”.

 

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Nicolae Jelamschi, dermatolog de profesie, a încercat să încurajeze colegii săi să continue misiunea pe care și-au asumat-o în ciuda provocărilor cu care se 

DSC_1375

confruntă sistemul de sănătate din țara noastră, astfel încât să facă față atât cerințelor tot mai mari ale pacienților, care doresc să beneficieze de servicii medicale de calitate, cât și noilor tehnologii informaționale care prezintă noi metode de diagnostic și investigație ș.a.

 


Cu apreciere față de munca specialiștilor în dermatovenerologie și, mai nou, cosmetologie, care depun eforturi constante pentru eradicarea diferitor maladii, a venit și Olga Cernețchi, prorector pentru asigurarea calității și integrării în învățământ al USMF „Nicolae Testemițanu”. În context aniversar, prorectorul a declarat că „istoria dezvoltării acestei specialități este indispensabil legată de istoria USMF Nicolae Testemițanu” și a ilustrat numele personalităților cu aport substanțial în dermatovenerologia din Republica Moldova.

 

Prezent frecvent în cercurile științifice și cele educaționale desfășurate în țara noastră, Marius Raica, rector UMF „Victor Babeș” din Timișoara, a ținut să remarce că prezența specialiștilor din alte țări și, în special, din România este o dovadă că specialitatea este una foarte interesantă. Totodată, rectorul și-a exprimat convingerea că acest congres va înregistra rezultate favorabile, grație temelor care urmează a fi discutate pe parcurs.

 

 

DSC_1391Un succes înregistrat recent de Republica Moldova a fost eliminarea transmiterii sifilisului de la mamă la făt. În acest context, Asambleea Organizației Mondiale a Sănătății i-a conferit țării noastre un certificat de validare. Un merit deosebit pentru această reușită aparține specialiștilor din medicina primară, care monitorizează femeile însărcinate seropozitive și le administrează tratamentul corespunzător, astfel încât să fie stopată transmiterea maladiei la făt. Menționăm că, din echipa națională de medici pentru validarea eliminării infecției congenitale, condusă de Mircea Bețiu, șef catedră Dermatovenerologie, fac parte și alți reprezentanți ai USMF „Nicolae Testemițanu”: Ghenadie Curocichin, șef catedră Medicină de familie, Boris Nedelciuc, conferențiar universitar și Iulia Emeț, asistent universitar la Catedra de Dermatovenerologie.

 

Printre cele mai întâlnite boli dermatologice în Republica Moldova se numără psoriazisul, de care suferă 3% din populația lumii și care poate fi doar monitorizată, deoarece este transmisă genetic și nu poate fi tratată definitiv. Un alt grup de maladii sunt cele alergice, cum ar fi eczemele de care suferă 10% din populația globului. În Republica Moldova cele mai întâlnite sunt dermatitele atopice la copii, și cele seboreice la adolescenți, micozele cutanate, maladiile fungice ș.a. Rata este mare și la bolile cu transmitere sexuală: infecțiile HIV, Chlamydia, gonoreea și sifilisul, care are o incidență mult mai mare în raport cu țările vecine și cu media europeană. În acest sens, există o politică activă de identificare a cazurilor noi de sifilis care, de multe ori, se manifestă în forme latente și nu prezintă simptome.

 

  [nggallery id=387]

 

Congresul aniversar al dermatologilor

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii

Contacts