consiliul știintific

Audierea rapoartelor de implementare a proiectelor de cercetare și inovare

Published: 10.12.2024

Jana Chihai Membrii Consiliului științific (CŞ) al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova s-au întrunit pentru a audia rapoartele științifice anuale (etapa 2024) și rapoartele finale ale proiectelor de cercetare și inovare implementate. 

Președintele Consiliului științific Jana Chihai, prorector pentru activitatea de cercetare și inovare, a subliniat faptul că cercetarea reprezintă mecanismul direct ce contribuie la îmbunătățirea calității vieții pacienților și la ameliorarea actului medical. Prorectorul a evidențiat importanța dezvoltării proiectelor de cercetare, implementării unor noi metodologii și inovațiilor în procesul de îngrijire al pacienților. „În era bazată pe dovezi, cercetarea joacă un rol crucial în avansarea domeniilor medicale și în adaptarea continuă a acestora la nevoile actuale ale societății”, a afirmat președinta CŞ.

consiliul științificLa ședința CŞ a participat și rectorul Emil Ceban, care a menționat că cercetarea reprezintă o prioritate constantă la USMF „Nicolae Testemițanu”. „Recent, au fost implementate numeroase proiecte, iar laboratoarele au fost dotate cu echipamente moderne, necesare pentru desfășurarea cercetărilor de calitate. De asemenea, este în curs de dezvoltare Institutul Național de Cercetare în Medicină și Sănătate, iar Universitatea implementează proiecte de cercetare internaționale și transfrontaliere. Toate aceste activități subliniază angajamentul continuu al instituției pentru avansarea științei și inovării, excelență academică și progres”, a remarcat rectorul.

În total au fost audiate zece rapoarte, printre care: proiectele implementate în cadrul programului de cooperare bilaterală cu Consiliul de Cercetare Științifică și Tehnologică din Turcia (TUBITAK); proiectele multilaterale din cadrul apelului ERA.Net RUS Plus 2019 și ale Inițiativei Comune de Program (JPI) privind rezistența antimicrobiană, ce pun accent pe conceptul „O singură sănătate pentru a preveni sau a diminua dezvoltarea și transmiterea rezistenței antimicrobiene” (RAM) JPIAMS. Au fost discutate și proiecte de stimulare a excelenței în cercetare, alături de câteva proiecte susținute de tinerii cercetători. 

Ședința CŞ din 9 decembrie a fost una de evaluare a impactului cercetărilor realizate, precum și de identificare a  noilor direcții și inovații, ce vor contribui la dezvoltarea activității științifice a Universității, stimularea colaborării în domeniul cercetării medicale și a sănătății.

La eveniment au participat: membrii Consiliului științific al USMF „Nicolae Testemițanu”, reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare și ai instituțiilor partenere, conducătorii și executorii de proiecte de cercetare, șefii de catedre, decanii, responsabilii pentru activitatea de cercetare la facultăți, cercetătorii științifici.

Consiliul știintific
Consiliul știintific
Consiliul știintific
Consiliul știintific
Consiliul știintific
Consiliul știintific
Consiliul știintific
Consiliul știintific
Consiliul știintific
Consiliul știintific
usmf
Consiliul științific
Jana Chihai
proiecte de cercetare
audierea rapoartelor
proiecte de cercetare

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii

Contacts

Blocul didactic nr. 4,
bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 194B,
mun. Chişinău, MD-2004,
Moldova

Program de lucru
Luni-vineri 08:00-18:00
Pauza de masă
12:00-13:00