conferința oftalmologilor

Conferința științifico-practică „Actualități în oftalmologie”

Published: 12.04.2022

valeriu cusnirMedicii oftamologi din țară și de peste hotare s-au întrunit la cea de-a VII-a ediție a conferinței științifico-practice cu genericul „Actualități în oftalmologie”. Manifestarea a fost organizată pe 8 și 9 aprilie 2022, în format mixt, de către catedrele Oftalmologie-Optometrie și Oftalmologie ale Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Societatea Oftalmologilor din municipiul Chișinău și Asociația Oftalmologilor din Moldova.

Evenimentul a fost deschis de către profesorul universitar Valeriu Cușnir, șeful Catedrei de oftalmologie-optometrie, președinte al Comitetului de organizare a conferinței, care a declarat că știința nu poate lua pauză, indiferent de situațiile în care ne aflăm și astfel de evenimente sunt extrem de importante pentru comunitățile științifice de orice profil. „Familiarizarea comunității medicale cu un spectru larg de subiecte din Oftalmologie și, pentru prima dată, Optometrie, dezbaterea temelor actuale din acest domeniu va contribui substanțial la îmbunătățirea serviciului medical oftalmologic din Republica Moldova”, a menționat profesorul Cușnir. Programul conferinței a pus un accent deosebit pe progresul recent atât în patologiile frecvente precum refracția oculară, boala coronariană a retinei, a nervului optic, glaucomul, cataracta, cât și al unor afecțiuni rare sau foarte rare. 

Conferențiarul universitar Alexandru Corlăteanu, reprezentantul Departamentului Cercetare al USMF „Nicolae Testemițanu” la acest eveniment, a subliniat suportul Universității în organizarea manifestărilor științifice, reieșind din faptul că perioada în care trăim dictează necesitatea de cunoștințe actuale și temeinice în diverse domenii, precum și o abordare interdisciplinară a acestora, oferind oportunități superioare față de medicina clasică”. 

eugen bendelicProfesorul universitar Eugen Bendelic, șeful Catedrei de oftalmologie, a evidențiat că scopul principal al conferinței este îmbunătățirea asistenței specializate acordate pacienților cu deficiențe de vedere: „Eforturile consolidate ale echipelor de medici oftalmologici aduc lumină în ochii pacienților, fapt ce reprezintă o realizare și un succes comun.” 

Referindu-se la subiectul colaborării moldo-norvegiene în domeniul oftalmologiei și optometriei, șeful Direcţiei generale asistenţă socială și sănătate din cadrul Consiliului municipal Chișinău, Boris Gîlca, a afirmat că forumul oferă posibilitatea de a pune în discuție succesele remarcabile ale proiectelor inovative, activităților și bunelor practici recunoscute la nivel național și internațional în domeniul oftalmologiei. „Specialitatea Oftalmologie este una esențială, deficiența de vedere fiind una dintre cele mai complicate dizabilități, ce forțează persoanele vizate să se bazeze pe suportul celor din jur”, a afirmat Boris Gîlcă.

conferinta oftalmologilor„Actualmente, traversăm o perioadă complicată, însă demersul științific nu trebuie să stagneze nicicând. Forumul academic dovedește că nici aceste timpuri incerte nu pot stopa procesul de comunicare și cercetare. Pot spune cu exactitate că reprezentanții domeniului de artă sunt cei mai fideli beneficiari ai rezultatelor invențiilor și descoperirilor în domeniul oftalmologiei, deoarece vederea pentru un artist este un instrument primordial. Este o certitudine că Republica Moldova dispune de un potențial sigur în Oftalmologie, iar comunicările științifice și schimbul de opinii pot spori dezvoltarea profesională a participanților”, a opinat directorul Muzeului Național de Artă, Tudor Zbârnea, într-o intervenție on-line.

Pe parcursul celor două zile ale lucrărilor conferinței au fost abordate subiecte privind conceptul de formare profesională a specialiștilor în domeniul oftalmologiei și optometriei, colaborarea moldo-norvegiană pe acest segment, manifestările clinice și complicațiile oculare provocate de COVID-19, scleroza multiplă și infecția cu SARS-CoV-2, procesul de îmbătrânire și ponderea sindroamelor geriatrice la vârstnici, aplicațiile inteligenței artificiale în oftalmologie, telemedicina și impactul acesteia în acest domeniu ș.a.

conferinta oftalmologilor
conferinta oftalmologilor
conferinta oftalmologilor
conferinta oftalmologilor
conferinta oftalmologilor
conferinta oftalmologilor
conferinta oftalmologilor
conferinta oftalmologilor
conferinta oftalmologilor
conferinta oftalmologilor
conferinta oftalmologilor
conferinta oftalmologilor
conferinta oftalmologilor
conferinta oftalmologilor
conferinta oftalmologilor
conferinta oftalmologilor
usmf
conferința oftalmologilor
Oftalmologie și optometrie
Actualități în oftalmologie

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii

Contacts

Blocul didactic nr. 4,
bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 194B,
mun. Chişinău, MD-2004,
Moldova

Program de lucru
Luni-vineri 08:00-18:00
Pauza de masă
12:00-13:00