Noi instruiri în domeniul reabilitării medicale

Published: 29.03.2017

DSC_2033Circa un miliard din populaţie trăiește cu o dizabilitate, dintre care aproape 200 de milioane se confruntă cu mari dificultăţi, iar în anii ce urmează, dizabilitatea va prezenta o preocupare şi mai mare, deoarece prevalenţa este în continuă creştere. Aceste date statistice se regăsesc într-un raport mondial privind dizabilitatea, elaborat de Organizația Mondială a Sănătății și Banca Mondială, și au fost prezentate astăzi, 29 martie, în cadrul unui workshop desfășurat la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova.

Evenimentul a fost deschis de Mihail Gavriliuc, prorector pentru relaţii internaţionale, care a subliniat că dizabilitatea este un subiect important şi foarte sensibil pentru ţara noastră, de aceea este necesar de a asigura continuitatea procesului de instruire în domeniul reabilitării medicale, iar workshopul dat reprezintă un pas în acest sens.

 

Despre situaţia actuală şi perspectivele de dezvoltare a asistenţei de reabilitare medicală în Republica Moldova a vorbit Oleg Pascal, şef catedră Reabilitare medicală, medicină fizică şi terapie manuală. Profesorul universitar a ţinut să specifice că persoanele cu una sau mai multe forme de dizabilitate înregistrate în Moldova constituie un număr de 184 de mii, ceea ce presupune cca 5% din populaţia ţării. În structura invalidităţii din ţara noastră cea mai mare rată revine bolilor cardiovasculare (20,9%), celor oncologice (18,3%), afecțiunilor sistemului nervos (9,3%), ale aparatului osteomuscular (8,8%), bolilor mintale (7,9%) şi bolilor respiratorii (6,2%).

 

DSC_2057Formatori în cadrul workshopului au fost și experți din orașele Murnau şi Leipzig, Germania: Karen Bauer, Marc Schaan, Kitty Baumann, Cornelia Wilke. Prezența aestora a fost posibilă grație suportului Institutului Moldova-Leipzig. Karen Bauer a venit cu informații privind tratamentul ambulator al pacienţilor cu deficienţe ale coloanei vertebrale. Colegul său, Marc Schaan a vorbit despre terapia de redresare ca o componentă a creşterii tonusului spastic după leziuni cranio-cerebrale, iar Kitty Baumann - a prezentat condiţiile pentru reabilitarea ortopedică staţionară şi desfăşurarea acesteia. La rândul său, Cornelia Wilke a oferit detalii despre reabilitarea ambulatorie neurologică şi cardică.

 

Atelierul, cu genericul: Posibilităţi şi perspective de cooperare în domeniul reabilitării medicale, a fost organizat de Catedra de reabilitare medicală, medicină fizică şi terapie manuală și s-a desfășurat la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală al Universității noastre. Un workshop similar privind reabilitarea medicală a a avut loc în luna octombrie a anului trecut.

 

Menţionăm că, în data de 28 martie curent, delegaţia din Germania a avut şi o întrevedere cu administraţia USMF „Nicolae Testemiţanu”, în cadrul căreia au discutat despre planurile de viitor privind dezvoltarea învăţământului medical din ţara noastră.

 

[nggallery id=503]

 

Noi instruiri în domeniul reabilitării medicale

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii

Contacts

Blocul didactic nr. 4,
bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 194B,
mun. Chişinău, MD-2004,
Moldova

Program de lucru
Luni-vineri 08:00-18:00
Pauza de masă
12:00-13:00